Waterpolo verslag 25/26-11

WATERPOLO – AQUADRAAT DAMES 1 NAAR VERDIENDE OVERWINNING

Dames 1 moest het afgelopen weekend opnemen tegen het iets hoger geklasseerde Niemo uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Vorig seizoen werd van deze ploeg verloren in de strijd om het kampioenschap, zaterdag waren de rollen omgekeerd en kwam Aquadraat als overwinnaar uit het water. Heren 1 had een vrij weekend maar het ongeslagen tweede herenteam speelde een belangrijke wedstrijd tegen mede titelkandidaat Alkemade.
De wedstrijd van Dames 1 kenmerkte zich vooral door het fysiek te zware spel van Niemo. Dit leidde tot vele uitsluitingen aan de kant van Niemo. Alleen al in de 1ste periode leidde dit tot 3 keer een vrouw-meer situatie voor Aquadraat maar geen van de keren werd dit benut. Dat was anders in de rest van de wedstrijd waarin Aquadraat deze buitenkansjes juist goed wist te benutten. Eerst was het Anouk Rietveld die de 1-1 op het scorebord zette en even laten maakte Sanne de Ridder uit een overtalsituatie 1-2. Niemo wist begin 3de periode nog wel even terug en op voorsprong te komen maar door wederom Anouk Rietveld en Sanne de Ridder prima uitgespeelde vrouw-meer situaties en een tussendoor gescoorde strafworp (Lieke van Amsterdam) zette Dames 1 op een 4-5 stand halverwege de laatste periode. Twee overtalsituaties voor Niemo en één voor Aquadraat gingen doelpuntloos voorbij waardoor de ploeg van Sander Philippo drie punten mee naar huis nam en daarmee stijgt van de laatste 12de plaats naar een gedeelde 9de plaats.
Heren 2 trad met en complete groep van 13 spelers aan tegen mede-koploper Alkemade. Aquadraat was weliswaar ongeslagen en Alkemade had al een verliespartij achter de rug maar door meer wedstrijden wel een hoger puntenaantal. In de directe confrontatie was het dus van belang dat Aquadraat won. De ploeg kende een goede start (0-2) maar Alkemade kon terugkomen (2-2) voordat Rob Westgeest een definitief gaatje sloeg door eind 2de periode twee maal te scoren (4-2). In de 3de periode werd het gat groter en groter en liep Aquadraat uit naar een 8-3 voorsprong via doelpunten van Martijn van Diggele, Sander Philippo, Bram Griffioen en Richard van Amsterdam 2 seconden voor tijd uit een man-meer situatie.
In het laatste speldeel kwam daar alleen nog een doelpunt bij van de na een 2 jaar durende blessure weer teruggekeerde René Overes en sloot de wedstrijd bij een 9-3 overwinning waardoor Heren 2 met 2 punten voorsprong én een wedstrijd minder gespeeld vergeleken met de naaste concurrenten op de koppositie staat.

OUD-LID Aquadraat ALS TOPTALENT GESELECTEERD VOOR NATIONALE SELECTIE
Op dinsdag 21 november heeft Rozanne Voorvelt, oud-lid van Aquadraat, op 16 jarige leeftijd haar debuut gemaakt voor het Nederlands Dames zevental. Rozanne heeft tot haar 12de jaar gespeeld bij Aquadraat en daarna de overstap gemaakt naar grote buur ZVL uit Leiden. Na een succesvol verlopen jeugd WK in 2016 waarop Nederland de winst behaalde, kwam zij in de picture van de dames bondscoach wat nu heeft geleidt tot een debuut voor het grote Oranje op 16 jarige leeftijd.
In deze wedstrijd in de World League speelde Rozanne volop mee en won Nederland met 7-6 van regerend Europees kampioen Hongarije.